Tipuri de parchet – avantaje si dezavantaje

Supuse permanent unor trasformari rapide gratie aparitiei unor metode si tehnologii revolutionare, piata amenajarilor interioare sufera modificari cantitative si calitative majore  pe toate planurile,  astazi supunand atentiei cele mai importante avantaje si dezavantaje ale tipurilor de parchet.

Piata parchetului din Romania cuprinde preponderent trei mari tipuri de parchet: din lemn masiv, laminat sau triplu stratificat si stratificat.

Parchetul din lemn masiv este acel parchet folosit pe scara larga pana la mijlocul anilor 90 fiind alternativa preferata si unica de amenajare a pardoselilor.solid Ca avantaje mentionam durabilitatea mult superioara cu celelalte tipuri de parchet, izolatia foarte buna termica, neretinerea parfului datorita estentelor din care este fabricat, si o rezistenta mare in timp a finisajului prin raschetare, care poate sa tina pana la cativa ani intr-o forma perfect conservata.

Dezavantajele principale demne de mentionat sunt reprezentate de faptul ca acesta lucreaza in timp datorita umiditatii proprii sau ambientale ceea ce ii creeaza o anumita instabilitate dimensionala.

Parchetul laminat sau triplu stratificat este folosit pe scara larga in ultima perioada in diverse spatii de la locuinta pana la institutii principalele avantaje fiind constituite de preturile mici de achizitie si de manopera foarte usoara si ieftina.

Are o compozitie in straturi, parchetul laminat fiind format in principiu din 4 straturi: strat de oxid de aluminiu, rumegus presat, melamina (decor) si folie protectoare, iar cel stratificat este de regula alcatuit din doua straturi din esenta de brad, iar al treilea, la vedere, din stejar, fag etc.
– pentru ca este alcatuit din mai multe straturi, nu apar problemele specifice de stabilitate dimensionala
– nu se rascheteaza si nu se refiniseaza
– permite instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala
– este recomandat mai ales familiilor cu copii mici, animale de companie sau celor care obisnuiesc sa primeasca des musafiri sau sa organizeze petreceri in propriul apartament. Ca si dezavantaje mentionam calitatea scazuta a izolarii termice si fonice cat si matuirea in timp a zonelor cu trafic intens.

Parchetul stratificat este regele parchetului datorita calitatilor tehnice impecabile.

  • este foarte bine uscat;
  • dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permit sa lucreze in timp;
  • stratul de uzura poate fi slefuit dupa cativa ani de intrebuintare;
  • are un aspect elegant, asemanator celui din lemn masiv, putand fi lacuit dupa preferinte;
  • este mai rezistent la umiditate decat parchetul din lemn masiv;
  • este la fel de rezistent la zgarieturi ca parchetul din lemn masiv;
  • se preteaza pentru incaperi elegante.